KristaBister

Suomalainen versio Black Fridaysta

Amerikoissa käsite Black Friday tarkoittaa kiitospäivän jälkeistä päivää kun kaupat avaavat ovensa aikaisin ja käynnistävät joulusesonkinsa näyttävillä tarjouksilla. Ihmiset ryntäävät kauppoihin, tappelevat alennustuotteista ja kuluttavat yhteensä jopa kymmenen miljardia yhden ostospäivän aikana - ihmiset siis menevät suoraan sanottuna sekaisin. 

Samalla lailla Suomessa ihmiset ovat menneet sekaisin ja maksajaksi joutuu koko Suomi. Valitettavasti täällä meillä päivän musta väri ei symboloi viivan alle jäävää liiketulosta, kuten jenkeissä. Vaan jotain aivan muuta. 

Kuten kaikki tietävät perjantaina on The Lakko. Suuri Ay-liikkeen voimannäyttö, joka ei ole suunnattu työnantajapuolta kohtaa, vaan tarkoituksena on pelotella hallitus pyörtämään ensimmäiset päätöksensä Suomen talouden parantamiseksi. 

Vaan kuinkas käykään? Hallitus aivan varmasti ei tule päätöksiään purkamaan, päinvastoin, jotta talous saadaan kuntoon, on lisää vyönkiristyksiä varmasti luvassa vielä tämän nelivuotisen aikana. Varmaa on myös, että sekä Suomen talous että yritykset ja yrittäjät kärsivät. Epävarmaa on ainoastaan, kuinka paljon. 

Lakon haittavaikutukset eivät nimittäin rajoitu vain työnseisauksen aiheuttamiin tulonmenetyksiin vaan seuraukset ovat paljon laajemmat. Lakko noteerataan ulkomailla ainakin yrityksissä, jotka suunnittelevat investoimista Suomeen sekä sijoittajien keskuudessa, jotka puntaroivat Suomalaisiin yrityksiin sijoittamista. Se, että ilman seuraamuksia voidaan vain keskeyttää työt ja aiheuttaa yrityksille valtavia tulonmenetyksiä vähentää valtavasti Suomen houkuttelevuutta sijoittajien ja investoijien silmissä ja pahimmillaan voi jopa aiheuttaa suunniteltujen investointien peruuntumisen. 

Musta perjantai on synkkä monille muillekin kuin yrityksille. Lapset eivät pääse kouluun eivätkä lukiolaiset ylioppilaskirjoituksiinsa. Ihmiset eivät pääse töihin. Lentokoneet eivät nouse, posti ei liiku ja virkamiehet rikkovat virkavalansa. Tämäkö on kuva siitä Suomesta, jollaisen ay-liike haluaisi? 

Vaikka ay-liike onkin pannut pystyyn näyttävän mediamyllytyksen ja onnistuu aiheuttamaan merkittävää harmia suurimmalle osalle suomalaisista, on se auttamattomasti vähemmistössä. Suurin osa suomalaisista, myös ns. duunareista, ymmärtää leikkauksien tarpeellisuuden. Jotain kertoo se, että siinä missä mielenosoituksen Facebook-tapahtumaan on ilmoittautunut reilut 9000 osallistujaa on sen vastatapahtumassa "Töissä myös perjantaina 18.9. Ja ylpeä siitä." jopa 72 000 osallistujaa. 

Tässä lopuksi vielä kolme ehdotusta miksi sinäkin voisit seota Black Fridayn hengessä ja rynnätä kaduille:  

1. Olet itsekäs. Sinun kuuluu saada satanen kuussa enemmän sen sijaan, että lapsesi tai työtön ystäväsi voisi saada myös töitä.  

2. Tiedät, ettet ole arvokas työntekijä. Jos palkkasi määräytyisi sen mukaan kuinka arvokas olet työnantajalle, laiskuutesi ja huono työmoraalisi laskisivat palkkasi puoleen nykyisestä.  

3. Et ymmärrä taloudesta mitään. Eihän sinun sunnuntailisäsi nyt voi taloutta pelastaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat